CC-08 History Suggestion | History of India-1757-1857A.D | S. S Sir

 

B.A. Honours 4th Semester

HISTORY Suggestion With Notes

CORE-8

History of India-1757-1857A.D (Society,
Culture and constitutional development)  

GROUP-A

[Each question carries 15 marks]

1. Make an assessment of the Anglicist-Orientalist controversy in 19th Century Bengal.

2. Evaluate the role of Vidyasagar as a social reformer.

3. How would you assess the nature of Renaissance on 19th Century Bengal?

4. Evaluate the contributions of Raja Rammohan Roy in making of Modern India. What were his limitations?

5. What were the main provisions of the Act of 1833? Discuss in brief the importance of the Act.

6. Discuss the position of women in India during your period of study.

7. Assess the contributions of the Christian Missionaries in spreading education in India.

8. Evaluate the contributions of Brahma Samaj in the Socio-religious reform movement during the 19th century.

9. Discuss the Spread of Western education in India till 1857.

10. Attempt an analytical review of Bengal renaissance in the 19th Century.

11. Assess the contributions of the Young Bengal in the growth of Bengali consciousness in the first of 19th Century.

UG Other History Suggestion:-

1. CC-1
2. CC-2
3. CC-3
4. CC-4

GROUP-B

[Each question carries 10 marks]

1. Evaluate the contribution of Vidyasagar in the emancipation of Women.

2. Examine the features and limitations of the Regulating Act of 1773.

3. Write a note on the growth of press in India till 1857.

4. Discuss the nature of the Anglicist and Orientalist controversy in 19th Century Bengal.

5. Evaluate the contributions of Raja Rammohan Roy in making of modern India. 10

6. Analyse the limitations of the 19th century Bengal Renaissance.

Other History Suggestion:-

5. CC-5
6. CC-6
7. CC-7
8. CC-8

GROUP-C

[Each question carries 5 marks]

1. Write a short note on ‘Wood’s Despatch’.

2. Write a short note on the Charter Act of 1833.

3. Evaluate the contributions of the Young Bengal Movement.

4. Write a short note on Sati.

5. Discuss in brief the Pitt’s India Act of 1784.

6. Write a note on Macaulay’s Minutes.

7. Write a short note on Farazi Movement.

Other History Suggestion:-

5. CC-5
6. CC-6
7. CC-7
8. CC-8

CC-8

Group – D

1. Who was the editor of the
Bengal Gazette?

[বেঙ্গল গেজেটের সম্পাদক কে ছিলেন?]

Ans. বেঙ্গল গেজেট
ছিল ভারতীয় উপমহাদেশে প্রকাশিত প্রথম ইংরেজি ভাষার সংবাদপত্র। এটি
1779 সালে আইরিশম্যান জেমস অগাস্টাস হিকি কর্তৃক তৎকালীন ব্রিটিশ ভারতের
রাজধানী কলকাতায় প্রতিষ্ঠিত হয়েছিল।

2. Who was the founder of
Calcutta Madrassa?

[কলকাতা মাদ্রাসার প্রতিষ্ঠাতা কে
ছিলেন
?]

Ans. কলকাতা মাদ্রাসা প্রতিষ্ঠা করেন ওয়ারেন হেস্টিংস (ব্রিটিশ গভর্নর ১৭৭২-৮৫)।
প্রতিষ্ঠাকাল ১৭৮১
; মতান্তরে, ১৭৮০। প্রথম দেড় বছর প্রতিষ্ঠানটি নিজস্ব খরচে চালান
হেস্টিংস।

3. Who founded the Asiatic
Society and in which year?

[এশিয়াটিক সোসাইটি কে প্রতিষ্ঠা
করেন এবং কত সালে
?]

Ans. 15 জানুয়ারী,
1934 সালে, এশিয়াটিক সোসাইটি অফ বেঙ্গল,
যা “এশিয়াটিক সোসাইটি” নামে প্রতিষ্ঠিত হয়েছিল,
15 জানুয়ারী, 1784 সালে, স্যার উইলিয়াম জোন্স।

4. When did Fort William College establish?

[ফোর্ট উইলিয়াম কলেজ কবে
প্রতিষ্ঠিত হয়
?]

Ans. 10 জুলাই 1800.

5. Who was the 1st President of Board of
Control?

[বোর্ড অফ
কন্ট্রোলের ১ম সভাপতি কে ছিলেন
?]

Ans. লর্ড সিডনি

6. Which Act abolished the monopoly of trade
of East India Company?

[কোন আইনটি ইস্ট
ইন্ডিয়া কোম্পানির বাণিজ্যের একচেটিয়া অধিকার বিলুপ্ত করেছিল
?]

Ans. 1853 সালের সনদ
আইন

7. Who abolished slavery in India and in which
year?

[কে ভারতে দাসপ্রথা বিলুপ্ত করেন
এবং কোন সালে
?]

Ans. 1843 সালের
ভারতীয় দাসত্ব আইন

8. Who wrote ‘Tuhafat-ul-Muahidin?

[‘তুহাফাত-উল-মুয়াহিদীনকে লিখেছেন?]

Ans. দ্বিতীয়  জয়নুদ্দিন মখদুম

9. When was Widow Remarriage Act passed?

[বিধবা পুনর্বিবাহ আইন কবে পাশ
হয়
?]

Ans. July 16, 1856 ।

10. When the Calcutta Medical College was
founded?

[কলকাতা মেডিকেল
কলেজ কবে প্রতিষ্ঠিত হয়
?]

Ans. 28 January 1835 ।

11. Who was the editor of ‘Samachar Chandrika’?

[‘সমাচার
চন্দ্রিকা
পত্রিকার সম্পাদক কে ছিলেন?]

Ans. ভবানীচরণ
বন্দ্যোপাধ্যায়

12. Who was known as liberator of Indian Press?

[ভারতীয় প্রেসের মুক্তিদাতা
হিসেবে পরিচিত ছিলেন কে
?]

Ans. লর্ড মেটকাফ

13. Who was the first Governor-General of
India?

[ভারতের প্রথম গভর্নর-জেনারেল কে
ছিলেন
?]

Ans. উইলিয়াম
বেন্টিঙ্ক

14. In which year Supreme Court was
established at Calcutta?

[কোন সালে
কলকাতায় সুপ্রিম কোর্ট প্রতিষ্ঠিত হয়
?]

Ans. 26 মার্চ 1774

15. When was Hindu College founded?

[হিন্দু কলেজ কবে প্রতিষ্ঠিত হয়?]

Ans.1899 ।

16. When was St. Xavier’s College founded?

[সেন্ট জেভিয়ার্স কলেজ কবে
প্রতিষ্ঠিত হয়
?]

Ans. 2 January 1869, Mumbai ।

17. Who founded ‘Tattvabodhini Sabha’?

[‘তত্ত্ববোধিনী সভাকে প্রতিষ্ঠা করেন?]

Ans. দেবেন্দ্রনাথ
ঠাকুর

18. Who founded ‘Atmiya Sabha’?

[‘আত্মিয়া সভাকে প্রতিষ্ঠা করেন?]

Ans. রাজা রাম মোহন
রায়

19. Who founded ‘Naba Bidhan
Brahma Samaj’?
        

[‘নব বিধান ব্রাহ্ম সমাজকে প্রতিষ্ঠা করেন?]
Ans. 1881 সালে কেশব
চন্দ্র সেন নব বিধান ব্রাহ্ম সমাজ প্রতিষ্ঠা করেছিলেন


Leave a Comment